Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Καρνάβαλοι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας



Μπορεί οι εποχές να είναι δύσκολες, πολλοί Δήμοι, όμως, έχουν προγραμματίσει αποκριάτικες εκδηλώσεις, σε μια προσπάθεια να διώξουν με γλέντι, τραγούδι και χρώμα την «γκρίζα» διάθεση των καιρών. «Βασίλισσα» του καρναβαλιού η Πάτρα, εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και προτάσεις για Κούλουμα.
Πλήθος καρναβαλικών εκδηλώσεων και στην Πάτρα, όπου με κέφι πραγματοποιούνται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις.

Η καρναβαλική περίοδος κορυφώνεται με τις μεγάλες παρελάσεις του Σαββατοκύριακου.

Συνολικά, 138 πληρώματα και 30.000 Καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους δρόμους το βράδυ του Σαββάτου και το μεσημέρι της Κυριακής, σατιρίζοντας σε πολλές περιπτώσεις την ελληνική λιτότητα. Ο Νικολά Σαρκοζί, ο Ντομινίκ Στρος-Καν και ο Γιώργος Παπανδρέου «πρωταγωνιστούν» στη γιορτή.

Στην παρέλαση του Σαββάτου πρωταγωνιστές είναι τα πληρώματα του Κρυμμένου Θησαυρού που διαδέχονται τα άρματα του δήμου.

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι η μεγάλη παρέλαση της Κυριακής και το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου.

Μήνυμα αισιοδοξίας και χαράς με γλέντι, επιθυμεί να προσφέρει ο Δήμος Αθηναίων τις Απόκριες, διοργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους.

Η Πλάκα γίνεται το επίκεντρο, αποκτά γεύσεις, μυρωδιές και ρυθμούς από τα παλιά, οι δρόμοι φιλοξενούν το μεγάλο αθηναϊκό αποκριάτικο πάρτι με καντάδες, γαϊτανάκι, μπουλούκι καρναβαλιστών, χορωδία, οπερέτες κ.α.

Μαζί με το αποκριάτικο γλέντι που προσφέρει ο Δήμος Αθηναίων, οι καταστηματάρχες της Πλάκας θα προσφέρουν αποκριάτικο πιάτο με κρασί στα 4,5 ευρώ.

Η μπάντα «Balkana mama» γυρνά τα στενά της Πλάκας την Κυριακή 26/2, στις 8 μ.μ. (από το μετρό Ακρόπολης έως την πλατεία Μοναστηρακίου), συνοδεία καρναβαλιστών και ζογκλέρ.

Η Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου γιορτάζεται σε δύο σημεία της πόλης:

  • Στο Λόφο του Φιλοπάππου με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων με τη Νάντια Καραγιάννη και τον Νίκο Καραγιάννη. Θα προσφερθούν φασολάδα, λαγάνες, ελιές και χαλβάς.
  • Στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ (Τριφυλλίας και Λάμψα - Αμπελόκηποι), όπου το πέταγμα του αετού θα συνοδευτεί παραδοσιακό γλέντι σε συνεργασία με την 7η Δημοτική Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Α. Αμπελοκήπων.
Εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους πραγματοποιούνται και στα Πολιτιστικά Κέντρα του Δήμου Αθηναίων.

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου ο Δήμος Ιλίου διοργανώνει δρώμενα με γεύσεις από Πελοπόννησο, Ήπειρο και Κρήτη.

Στον Ελληνικό Κόσμο η κυρά Σαρακοστή ταξιδεύει τα παιδιά σε παραδοσιακά έθιμα, προσκαλώντας τα παιδιά με τους γονείς τους να φτιάξουν ταραμοσαλάτα την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, 10.30 π.μ. (Πειραιώς 254, Ταύρος, 2122540000 begin_of_the_skype_highlighting 2122540000 end_of_the_skype_highlighting).

Στην παλιά Αμερικανική Βάση στο Ελληνικό θα πραγματοποιηθεί το γλέντι της Καθαράς Δευτέρας. Φυσικά με χαρταετούς, σαρακοστιανά εδέσματα και μουσική.

Με κεντρικό σύνθημα: «Καθαρά Δευτέρα- Καθαρός Πειραιάς, πετάμε το χαρταετό μας, δεν πετάμε τα σκουπίδια μας», ο Δήμος Πειραιά, γιορτάζει στις 27 Φεβρουαρίου, τα Κούλουμα, στην παραλία της Φρεαττύδας, από τις 11:00 μέχρι τις 17:00.

Ο Σπύρος Πολυκανδριώτης με 8μελη ορχήστρα, θα διασκεδάσει τους Πειραιώτες με παραδοσιακό, ρεμπέτικο, σμυρναίικο, δημοτικό και νησιώτικο τραγούδι, ενώ θα προσφερθούν σαρακοστιανές λιχουδιές και άφθονο κρασί.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: παιδότοπο, καλλιτεχνικά δρώμενα, δημιουργική απασχόληση παιδιών και άλλες εκπλήξεις.

Επίσης, ο Δήμος διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Φεβρουαρίου, αποκριάτικες εκδηλώσεις, στις οποίες οι μικροί Πειραιώτες θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν σε παιδότοπους με φουσκωτά παιχνίδια, να χορέψουν σε αποκριάτικους ρυθμούς και να διασκεδάσουν με διασκεδαστές και κλόουν, καθώς επίσης και με άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο από τις 11:00 έως τις 17:00 το απόγευμα στην Πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι και στην Πλατεία Ευαγγελισμού στο Νέο Φάληρο.

Σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο κλειστό γήπεδο «Π. Σαλπέας» και στο Γυμναστήριο «Βεϊκου», Γέφυρα Καραϊσκάκη.

Στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου θα διοργανωθεί στην πλατεία Αριστοτέλους από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 18:00 το απόγευμα, αποκριάτικη εκδήλωση για τους μαθητές του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σε αυτή θα λάβουν μέρος μαθητικά μουσικά συγκροτήματα και η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου. Επίσης, θα μοιραστούν αποκριάτικα είδη στα παιδιά.

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Ζωγραφίζω τον χαρταετό μου», στο φουαγέ του νέου δημαρχιακού μεγάρου.

Τα παιδιά με τους γονείς τους θα έχουν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν χαρταετούς, τους οποίους θα πάρουν μαζί τους για να τους «πετάξουν» την Καθαρά Δευτέρα, να κατασκευάσουν αποκριάτικες μάσκες και να χορέψουν γύρω από το γαϊτανάκι.

Τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του δημαρχείου θα υποδεχτούν ξυλοπόδαροι, ενώ οι «καλεσμένοι» θα παρακολουθήσουν παράσταση κουκλοθέατρου με κούκλες μάπετ.

Το Ρέθυμνο κάθε χρόνο, την περίοδο της Αποκριάς, ξεφαντώνει στο Καρναβάλι, με πάνω από 15.000 καρναβαλιστές και περισσότερα από 30 άρματα.
Χιλιάδες επισκέπτες «συγχρονίζονται» με τους καρναβαλιστές των ομάδων, παρελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους του Ρεθύμνου και την Κυριακή, ημέρα της μεγάλης παρέλασης, καταλήγουν στην παραλία, όπου καίγεται ο βασιλιάς Καρνάβαλος, εν μέσω πυροτεχνημάτων.
Είναι η συνέχεια των εκδηλώσεων και των εορτών της ίδιας περιόδου, που χρονολογούνται από το 1914, με ισχυρούς δεσμούς στο αναγεννησιακό Ρέθυμνο.
Κατά τη διάρκεια των καρναβαλικών εκδηλώσεων, πραγματοποιείται το Κυνήγι του κρυμμένου Θησαυρού για μικρούς και μεγάλους, καθώς επίσης και σειρά άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Στα Χανιά, πραγματοποιείται το Κισαμίτικο Καρναβάλι 2012. Στην παρέλαση στο Καστέλλι συμμετέχουν 15 άρματα, ενώ περίπου 1.500 Καρναβαλιστές θα τα πλαισιώσουν.
Το Καρναβάλι της Ξάνθης, στο πλαίσιο των 47ων Θρακικών Γιορτών, υπόσχεται να σατιρίσει στα όσα εκτυλίσσονται τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας.

Με σύνθημα «Τσίρκο η Ελλάς», το οποίο αποτυπώνει τη διάθεση του φετινού Καρναβαλιού, η πόλη καλεί τους πολίτες σε μια ξέφρενη γιορτή.
Στον Δήμο Μονεμβασιάς προετοιμάζονται πλήθος εκδηλώσεων. Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στις 5 το απόγευμα στο Δέλτα της Νεάπολης, θα ξεκινήσει ο Παραδοσιακός Γάμος. Την Κυριακή θα γίνει το Βατικιώτικο Καρναβάλι στη Νεάπολη με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Νεάπολης, το Μονεμβασιώτικο καρναβάλι με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Μονεμβάσιας και το Καρναβάλι Ασωπού με τη συμμετοχή της της Φιλαρμονικής Ασωπού.

Την Καθαρά Δευτέρα στις 11 το πρωί, στην πλατεία της Νεάπολης και στην παραλία της Πούντας Βοιών θα προσφερθεί ζεστή φασολάδα και λαγάνα.

Αποκριάτικο πάρτι διοργανώνεται το βράδυ του Σαββάτου και στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας, με τους πολίτες να καλούνται να ντυθούν: αφέντες και ψυχογιοί, παπάδες και πολιτικοί ή Golden Boys και αντιεξουσιαστές.

Το Καρναβάλι στην Εύβοια και συγκεκριμένα στο Στείρι, περιλαμβάνει θεατρικά δρώμενα, φαγητό με τη φημισμένη γίδα Σκαριτσάς, δωρεάν άφθονο κρασί και μουσικοχορευτικό γλέντι.

Μικροί και μεγάλοι καλούνται από τον ΟΑΠΚΦΑ «Ο Ασκληπιός» να διασκεδάσουν στις εκδηλώσεις του Δήμου Τρικκαίων. Αποκριάτικο ξεφάντωμα στην πλατεία Ρ.Φερραίου των Τρικάλων. Μουσική, χορός και πάρτι καραόκε με ζωντανό διαγωνισμό και πολλά άλλα.

Πλήθος εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας: στη Ρόδο (βασισμένες σε έθιμα του νησιού), τη Σαντορίνη (με ζογκλέρ και ακροβάτες), την Τρίπολη, στη Θήβα, στην Άμφισσα, στα Γρεβενά.