Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Επέκταση της υποχρέωσης υποβολής «πόθεν έσχες» και σε άλλα πρόσωπα ζητούν 75 βουλευτές



Τον έλεγχο σε βάθος του «πόθεν» και ιδιαίτερη έμφαση στο «έσχες» των δηλώσεων των προσώπων που υποχρεούνται σε αυτές, ζητούν με πρόταση νόμου την οποία κατέθεσαν στη Βουλή 75 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και ανεξάρτητοι, με επικεφαλής τον Απόστολο Κακλαμάνη.
Επίσης, ζητούν τη δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες» των μετόχων και εταίρων επιχειρήσεων ηλεκτρονικών και έντυπων ΜΜΕ και άλλων πολιτικών προσώπων, καθώς και δημοσίων προσώπων και λειτουργών, όπως συμβαίνει με τους βουλευτές.

Στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται ότι η ισχύουσα νομοθεσία είναι ανεπαρκής, γιατί περιορίζεται στον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων που καταγράφει κάθε χρόνο ο υπόχρεος, ενώ δημοσιοποιούνται οι δηλώσεις των πολιτικών προσώπων μόνον, αν και είναι προφανές, όπως αναφέρει η έκθεση, ότι «κανένας απατεών και κανένας καταχραστής δημοσίου χρήματος δεν καταγράφει στη δήλωσή του τα προϊόντα των εγκληματικών του δραστηριοτήτων».

Μεταξύ άλλων, προτείνεται η υποβολή πρόσθετης δήλωσης παραίτησης υπέρ του ελληνικού Δημοσίου από την κυριότητα ή άλλο δικαίωμα σε οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο έχει παραληφθεί από τη δήλωση «πόθεν έσχες» καθενός υπόχρεου από το νόμο για την υποβολή της.

Για τη διακρίβωση ενδεχόμενης απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων, η έκθεση ζητά αφενός μεν να δίνονται κίνητρα σε πρόσωπα που μπορεί να βοηθήσουν, ώστε αυτά να περιέλθουν στο Δημόσιο και αφετέρου να επιβληθεί η ανάρτηση στον ιστότοπο της Βουλής όλων των δηλώσεων και ειδικότερα: πρωθυπουργών, αρχηγών πολιτικών κομμάτων, υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών, βουλευτών και ευρωβουλευτών, διαχειριστών κομμάτων, γενικών και ειδικών γραμματέων της κυβέρνησης, γενικών γραμματέων περιφερειών και λοιπών κρατικών λειτουργών, δικαστών και εισαγγελέων, διοικητών, υποδιοικητών και γενικών διευθυντών τραπεζικών ιδρυμάτων, μετόχων και εταίρων επιχειρήσεων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, καθώς και ημερήσιων ή περιοδικών εντύπων, δημοσιογράφων, στελεχών κρατικών νοσοκομείων του ΕΣΥ, ΙΚΑ κ.ά.

Ειδικά για τους διατελέσαντες από το 1974 μέχρι το 2010 πρωθυπουργούς, αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς -και αν έχουν αποβιώσει για τους κληρονόμους τους- ζητείται αναδρομικός έλεγχος «πόθεν έσχες» από το έτος που ανέλαβαν καθήκοντα μέχρι το 2010.

Προβλέπεται, επίσης, αντί της απλής καταγραφής ακινήτων, να αναφέρεται και η αξία καθενός κατά τη φορολογική νομοθεσία για τη μεταβίβαση ακινήτων (αντικειμενικές αξίες).