Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Πέθανε ο ανταποκριτής των «New York Times» στη Συρία


Πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 43 ετών ο βραβευμένος με δύο Πούλιτζερ ανταποκριτής των New York Times στη Συρία, Άντονι Σαντίντ. Ο θάνατός του αποδίδεται σε κρίση άσθματος.
Σύμφωνα με τους New York Times, ο ρεπόρτερ βρισκόταν στη χώρα την τελευταία εβδομάδα και συγκέντρωνε πληροφορίες για τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και τις δυνάμεις που μάχονται κατά του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η κυβέρνηση της Συρίας δεν γνώριζε ότι βρισκόταν στη χώρα, υποστηρίζει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι οι ακριβείς συνθήκες θανάτου του δεν έχουν διευκρινιστεί.
Ο φωτογράφος των New York Times Τάιλερ Χικς δήλωσε ότι ο Σαντίντ, ο οποίος λάμβανε αγωγή για το άσθμα, άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα νωρίς την Πέμπτη και στη συνέχεια υπέστη τη μοιραία κρίση. Ο Χικς μετέφερε τη σορό του στη γειτονική Τουρκία.
Η κάλυψη του πολέμου στο Ιράκ χάρισε στον Σαντίντ δύο βραβεία Πούλιτζερ -το 2004 και το 2010- όταν εργαζόταν για την Washington Post.

Όπως ανακοίνωσαν οι New York Times, ο Σαντίντ είχε προταθεί για το βραβείο Πούλιτζερ για την κάλυψη των γεγονότων της Αραβικής Άνοιξης.
Ο Σαντίντ, ο Χικς και δύο άλλοι δημοσιογράφοι των «New York Times» κρατήθηκαν όμηροι για πάνω από μια εβδομάδα πέρυσι από τις δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη κατά τη διάρκεια της εξέγερσης.
Ο Σαντίντ κάλυψε επίσης την εξέγερση στην Αίγυπτο, ενώ ως ανταποκριτής της Boston Globe στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης είχε δεχθεί πυρά με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στον ώμο.
Αμερικανός λιβανικής καταγωγής, ο Σαντίντ μιλούσε άπταιστα αραβικά. Ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών