Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Συρία: Το ψήφισμα του ΟΗΕ θα χειροτερέψει την κρίση

Η έγκριση ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με την οποία υιοθετείται σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία που προβλέπει την αποχώρηση του Μπασάρ Αλ-Άσαντ από την εξουσία, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Δαμασκού, η οποία υποστήριξε ότι η κίνηση αυτή θα κάνει χειρότερη την κρίση στη χώρα και θα ενθαρρύνει «τους τρομοκράτες».
Την ίδια ώρα η διεθνής κοινότητα χαιρετίζει τη μη δεσμευτική απόφαση του ΟΗΕ, η οποία αποσκοπεί στο να αυξήσει την πίεση στη Συρία και έχει συμβολικό χαρακτήρα.
Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ζητά από τη συριακή κυβέρνηση να βάλει τέλος στις επιθέσεις της εναντίον του άμαχου πληθυσμού της, υποστηρίζει τις προσπάθειες του Αραβικού Συνδέσμου για να εξασφαλιστεί μια δημοκρατική μετάβαση στη Δαμασκό και συνιστά το διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία.
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 137 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 17 αποχές.
Το ψήφισμα χαιρέτισε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι- μουν λέγοντας ότι «το πολυαναμενόμενο μήνυμα» της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καλεί τις συριακές αρχές να ακούσουν την έκκληση της διεθνούς κοινότητας και τη φωνή του συριακού λαού.
«Είναι σημαντικό για τον κόσμο να μιλάει με την ίδια φωνή ώστε να μπει τέλος στην αιματοχυσία και να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για να επιλυθεί ειρηνικά αυτή η κρίση», δήλωσε σε ανακοίνωσή του.
«Αυτό έκανε σήμερα η Γενική Συνέλευση» πρόσθεσε, ενώ τόνισε πως είναι «έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του όπως ζητεί η απόφαση αυτή και θα εργαστεί σε στενή συνεργασία με τον Αραβικό Σύνδεσμο» για τη διευθέτηση αυτής της κρίσης.
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις δήλωσε ότι η απόφαση «στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον λαό της Συρίας: ο κόσμος είναι μαζί σας».
Πρόσθεσε ότι «ο Μπασάρ Αλ-Άσαντ δεν ήταν ποτέ τόσο απομονωμένος».
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπ, εξέφρασε το βράδυ της Πέμπτης την ικανοποίησή του για την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη Συρία, δηλώνοντας πως αυτή συνιστά «μαζική και κατηγορηματική υποστήριξη του συριακού λαού».
Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Ζιπ εκφράζει την επιθυμία να γίνουν όλες οι ενέργειες, ώστε η απόφαση αυτή να εφαρμοστεί πλήρως.
«Αποτελεί ένα νέο σταθμό για να σταματήσει το μαρτύριο του συριακού λαού» προσθέτει.
Στο Λονδίνο, ο Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε ότι «το μήνυμα είναι κατηγορηματικό. Η βία πρέπει να σταματήσει αμέσως».
«Ο πρόεδρος (της Συρίας) Αλ-Άσαντ και το συριακό καθεστώς πρέπει να ακούσουν την έκκληση της διεθνούς κοινότητας και να επιτρέψουν μια ειρηνική πολιτική μετάβαση για να επιλυθεί η κρίση» εκτιμά ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας σε ανακοίνωσή του.
Νωρίτερα, ανακοινώθηκε από το Πεκίνο ότι η Κίνα στέλνει ανώτερο αξιωματούχο στη Δαμασκό, προκειμένου αυτός να διαπραγματευτεί «μια ειρηνική και σωστή» λύση.
Στη Δαμασκό μεταβαίνει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τσάι Τζουν, ο οποίος καταδίκασε τη βία κατά πολιτών και κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση να σεβαστεί «τη δικαιολογημένη επιθυμία» των πολιτών της για μεταρρυθμίσεις.
Σε συνέντευξή του, πρόσθεσε, πάντως, ότι οι κυρώσεις ή η απειλή των κυρώσεων «δεν ευνοούν τη σωστή λύση για το θέμα».
Όπως αναμενόταν, Πεκίνο και Μόσχα ψήφισαν και πάλι κατά.
Τουλάχιστον 40 άτομα σκοτώθηκαν στη Συρία χθες, σύμφωνα με ακτιβιστές, ενώ νέα επίθεση πραγματοποιείται στη Ντεραά.