Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Σπάει τα ρεκόρ δημοφιλίας η Βραζιλιάνα πρόεδρος

Ένα χρόνο στην προεδρία της Βραζιλίας κλείνει η Ντίλμα Ρουσέφ και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοφιλία της είναι υψηλότερη και από την αντίστοιχη του τέως προέδρου «Λούλα», όταν εκείνος είχε κλείσει τον πρώτο χρόνο στην εξουσία: το 53% εκφράζεται θετικά για το πρώτο της 12μηνο, έναντι 41% για το πρώτο έτος του προκατόχου της.


Συνολικά, οι πολίτες εκτιμούν ότι η κυβέρνησή της ακολουθεί το σωστό δρόμο σε ποσοστό 56%.

Όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, η δημοφιλία της προέδρου οφείλεται κυρίως στη συμπάθεια που έχει κερδίσει από τη μεσαία τάξη -η οποία δεν την ψήφισε στις εκλογές- για το γεγονός ότι «ξήλωσε» αρκετούς υπουργούς για υποθέσεις διαφθοράς.

H πρώτη προεδρική χρονιά της Ντίλμα κύλησε όπως περίπου την απεικόνισε ο βρετανικός Economist σε μια γελοιογραφία: η πρόεδρος με μια σκούπα στο χέρι προσπαθεί να βάλει τάξη σε μια σειρά από σκάνδαλα: ήδη υπέβαλαν παραίτηση ο Προσωπάρχης της (θέση που και η ίδια κατείχε στο παρελθόν), οι υπουργοί Μεταφορών, Γεωργίας, Τουρισμού και Αθλητισμού.

Μάλιστα η ίδια ανέλαβε επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 2014, που θα γίνει στη χώρα.

Παράλληλα, η Βραζιλία, όπως σχεδόν όλες οι χώρες της Νοτίου Αμερικής, έχει καταφέρει να διατηρεί υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης -περίπου 5,5% για το 2012.

Μάλιστα, στο αίτημα διαφόρων κοινωνικών ομάδων για αυξήσεις μισθών, η πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η παγκόσμιοα συγκυρία δεν επιτρέπει «ανοίγματα», τα οποία μακροχρόνια μπορεί να έθεταν σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας...
in.gr