- Ζητούν νέα μέτρα 2,5 δις ευρώ για να καλυφθούν οι τρύπες
- Οι τροικανοί θέλουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για τις συγχωνεύσεις οργανισμών
- ''Πότε επιτέλους θα βάλετε λουκέτα στο Δημόσιο;''
- "Οι Έλληνες νομίζουν πως είναι αρκετό να κάνουν νόμους" λέει στέλεχος της τρόικας
- Λούκα Κατσέλη: Ζητάνε μείωση μισθών έως και 30%
Νέα συνάντηση έχει τώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τους επικεφαλής της τρόικας, στο πλαίσιο των συζητήσεων, που άρχισαν από τα μέσα Αυγούστου, για την έγκριση της 6ης δόσης και την αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου.Τι απαιτούν οι τροϊκανοί
- χαμηλότερους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα
- ημερομηνίες για "λουκέτα", συγχωνεύσεις οργανισμών
- εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών ("κλειστά επαγγέλματα)
- καθορισμός "ορφανών" μέτρων 2,5 δισ.€ της διετίας 2013- 2014
Η τρόικα πιέζει για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της εκτεταμένης εφαρμογής επιχειρησιακών συμβάσεων και ευέλικτων μορφών εργασίας. Οι τροϊκανοί περιμένουν να μάθουν συγκεκριμένες ημερομηνίες και ονόματα των οργανισμών που βάζουν "λουκέτο" ή συγχωνεύονται. Ζητούν επίσης να μάθουν την πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως τα κλειστά επαγγέλματα, ενώ ζητούμενο παραμένει και ο καθορισμός μέτρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ για την διετία 2013-2014..
Νωρίς το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών τεχνικά κλιμάκια της τρόϊκας συναντήθηκαν με στενούς συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, προετοιμάζοντας την απογευματινή συνάντηση.
Κατσέλη:Μείωση μισθών πάνω απο 30%
Σε άρθρο της στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία η πρώην υπουργός εργασίας Λούκα Κατσέλη εκφράζει την εκτίμηση ότι με την πλήρη αποδυνάμωση των κλαδικών συμβάσεων και των σωματείων εργαζομένων που συνεπάγονται οι ρυθμίσεις στο πολυνομοσχέδιο "οι όροι και οι αμοιβές εργασίας θα ρυθμίζονται πλέον σχεδόν μονοσήμαντα από τους εργοδότες". Η κατάργηση όπως αναφέρει της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης που ισχύει σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία , θα φέρει μειώσεις μισθών που θα ξεπερνούν το 30%. Σημειώνει ότι έτσι οι μισθοί θα φθάσουν στο κατώτατο επίπεδο που είναι αυτό της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ζητούν οι τροϊκανοί
Τα στελέχη της Τρόικας, Πόουλ Τόμσεν και Ματίας Μορς, προειδοποιούν πως τα μέτρα του σχεδίου για τη "διάσωση" της Ελλάδας μπορεί να αποτύχουν εάν η Αθήνα δεν εφαρμόσει αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
"Η Ελλάδα στέκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είναι σαφές πως το πρόγραμμα (διάσωσης) δεν θα επιτύχει εάν οι αρχές δεν ακολουθήσουν το δρόμο που συνεπάγεται πολύ αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από όσες έχουμε δει μέχρι τώρα", δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα "Βελτ αμ Ζόνταγκ" ο Πόουλ Τόμσεν, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα. "Είναι δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω", προσθέτει ο Τόμσεν.
"Η ελληνική κυβέρνηση καταλαβαίνει πως πολλές από τις πιο δύσκολες αλλαγές είναι ακόμα μπροστά. Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια αύξηση της πολιτικής και της κοινωνικής κόπωσης", επισημαίνει, ο δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ.
Ο συνάδελφος του Τόμσεν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τρόικα , ο Γερμανός Ματίας Μορς, ασκεί κριτική στον αργό ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων .
"Οι Έλληνες νομίζουν πως είναι αρκετό να κάνουν νόμους. Όμως η εφαρμογή τους παίρνει χρόνο. Και συχνά οι απαραίτητες δομές δεν υπάρχουν", σημειώνει ο Μορς στη "Βελτ αμ Ζόνταγκ".
Παράγοντες που είναι κοντά στις συζητήσεις αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας μπορεί να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξουν νέες επαφές και με άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα είναι πιθανότατα έτοιμη έως τις 24 Οκτωβρίου. Εξάλλου, ο επικεφαλής από πλευράς ΔΝΤ στο κλιμάκιο της τρόικας, Πολ Τόμσεν, φέρεται να έχει δηλώσει ότι απομένει σίγουρα κάποιος καιρός έως ότου υπάρξει κατάληξη, αλλά πιστεύει ότι η αξιολόγηση αναμένεται να είναι θετική.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, η έκθεση δεν θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 17 Οκτωβρίου, αν και θα υπάρχει τότε μια πρώτη ακριβής εικόνα για την πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους. Η εικόνα αυτή, μπορεί να αποτελέσει και τη "βάση" για να αρχίσουν οι διαδικασίες για τη δανειοδότηση της Ελλάδας με το νέο πρόγραμμα (η 6η δόση να αποτελέσει και την 1η δόση του νέου προγράμματος δανεισμού) και με πιο αυστηρούς όρους εποπτείας.