Οι συριακές δυνάμεις έχουν πλέον τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της πόλης Ραστάν, όπου επί πέντε ημέρες συγκρούονταν λιποτάκτες του στρατού και διάφοροι οπλοφόροι, αναφέρουν Σύροι ακτιβιστές.
Σύμφωνα με τον Ράμι Αμπντέλ-Ραχμάν, τον επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ένας κάτοικος που κατάφερε να διαφύγει από την Ραστάν νωρίς το Σάββατο, του ανέφερε ότι σημειώνονταν εντονότατες ανταλλαγές πυρών στη διάρκεια της νύχτας. Η επικοινωνία με την πόλη παραμένει όμως δύσκολη.
Το καθεστώς Άσαντ έστειλε στην περιοχή ισχυρή δύναμη 250 αρμάτων μάχης, κάτι που είχε πράξει στο πρόσφατο παρελθόν και σε άλλες πόλεις στην προσπάθεια του να καταπνίξει κάθε αντιπολιτευτική ενέργεια.
Στην πόλη αυτή σημειώνεται η πρώτη παρατεταμένη ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα σε αντάρτες και στρατιώτες που είναι πιστοί στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, υποδηλώνοντας ίσως ότι η πολύμηνη εξέγερση πέρασε σε νέα ένοπλη φάση.
Το Παρατηρητήριο ανέφερε επίσης ότι η καταστολή των διαδηλώσεων ενάντια στο καθεστώς του Άσαντ προκάλεσε τρία νέα θύματα, μία ημέρα μετά το θάνατο 19 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και έξι στρατιωτών σε βίαια επεισόδια στα κεντρικά της χώρας.
Την Παρασκευή και το Σάββατο οι Αρχές παρέδωσαν στους οικείους τους τα σώματα τριών νεαρών που πυροβολήθηκαν την Παρασκευή από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στην Χαράστα και την Κοντσάγια.
Από τον περασμένο Μάρτιο εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί 2.700 Σύροι από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. Η κυβέρνηση από την πλευρά της αποδίδει τις συγκρούσεις σε ένοπλες συμμορίες και αναφέρει ότι έχουν σκοτωθεί 700 αστυνομικοί και στρατιώτες.
Σε μία παράλληλα εξέλιξη οι εκπρόσωποι των κύριων ομάδων της αντιπολίτευσης της Συρίας πραγματοποιήσαν το Σάββατο σύνοδο κεκλεισμένων των θυρών στην Κωνσταντινούπολη, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αl Arabiya.
Το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας, το οποίο συγκεντρώνει διάφορες ομάδες και περίπου 140 προσωπικότητες της αντιπολίτευσης που αντιτίθενται στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Αυγούστου.