Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Εκτός Τσάμπιονς Λιγκ ο "Πίπο" Ιντζάγκι

Ο προπονητης της Μίλαν Μάσιμο Αλέγκρι άφησε εκτός των 25 της πρωταθλήτριας Ιταλίας για το Champions League τον επιθετικό θρύλο Φιλίππο Ιντζάγκι.
Έχοντας μια αρκετά δυνατή επιθετική γραμμή(Ιμπραϊμοβιτς, Ρομπίνιο, Κασσάνο, Πάτο) ο προπονητής των "ροσσονέρι" αποφάσισε να αφήσει τον διεθνή Ιταλό ρέκορντμαν εκτός Ευρώπης.

Έτσι απλά τελειώνει η ευρωπαϊκή παρουσία του ικανότερου Ιταλού στράικερ όλων των εποχών: Ο Ιντζάγκι είναι ο 2ος σκόρερ στις ευρωπαϊκές διωργανώσεις με 70 γκολ (τον περνάει ο Ραούλ με 73) ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία που έχει σκοράρει σε όλες τις διοργανώσεις (και στο Διηπειρωτικό και στο Πανσυλλογικό κλπ...) ενώ έχει και το ρεκόρ των περισσότερων χατ-τρικ σε Ιταλία(10-ξεπέρασε τους Σινιόρι, Κρέσπο, Μπάτζιο, Φαν Μπάστεν και Μπατιστούτα) και Ευρώπη(3-ισοπαλία με τον Μάικλ Όουεν).
Ο 38χρονος Ιντζάγκι ξεκίνησε την καριέρα του στην Πιατσένζα το 1991, έπαιξε δανεικός σε Λέφφε και Βερόνα, μεταγράφηκε στην Πάρμα το 1995, στην Αταλάντα το 1996 όπου και πέτυχε 24 γκολ σε 33 συμμετοχές και το 1997 εξαργυρώνοντας την φοβερή του παρουσία στην Αταλάντα μεταγράφηκε στη Γιουβέντους για 23/γύρω στα 17 εκατ Ευρώ δις λιρρέτες.
Στη Γιούβε με συμπαίκτες τους Ντελ Πιέρο και Ζιντάν κατέκτησε για πρώτη του φορά τη Seria A με πολλά χατ-τρικ χάνοντας όμως στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Ρεάλ Μαδρίτης.
Παρόλλη την εξαιρετική του ικανότητα στο σκοράρισμα τον "έφαγε ο πάγκος" λόγω Τρεζεγκέ και το 2001 μεταγράφηκε στη Μίλαν για 70 δις λιρρέτες/45 εκατ Ευρώ αλλά υπέστη ένα τρααυματισμό στο γόνατο και έχασε τη μισή σεζόν.
Άμα τη επιστροφή του, ο Ιντζάγκι μαζί με τον Αντρέι Σεφτσένκο έφτιαξαν ένα φονικό δίδυμο για τη Μίλαν, μάλιστα κατέκτησε το 2003 το Τσαμπιονς Λιγκ εις βάρος της πρώην ομάδας του Γιουβέντους στα πέναλτυ(μεγάλος απών σε εκείνο τον τελικό-το θυμάμαι σαν να 'ταν τώρα- λόγω κίτρινων ο Πάβελ Νέντβεντ).
Παρά τους συνεχείς του τραυματισμούς στο γόνατο ο "Πίπο" συνέχισε να σκοράρει. Το Νοέμβρη του 2010 στο Ρεάλ Μαδρίτης-Μίλαν(2-2) μπήκε ως αλλαγή και σκόραρε σημειώνοντας ένα ακόμη ρεκόρ(του γηραιότερου παιχτη που σκοράρει στο Τσάμπιονς Λίγκ-37 ετών).
Ο Ιντζάγκι ήταν ικανότατος στο να "σπάει" την "παγίδα του οφφ-σάιντ", μάλιστα ο γερόλυκος Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε πει: "αυτός ο τύπος έχει γεννηθεί οφφ-σάιντ!".
Η μέχρι τώρα συγκομιδή του Ιντζάγκι: 1 πρωτάθλημα Σέριε Β(Πιατσέντζα), 3 πρωταθλήματα Σέριε Α(Γιουβέντους, Μίλαν),1 Κύπελλο Ιταλίας/Coppa Italia(Μίλαν),2 Ιταλικά Σούπερ Καπ(Γιουβέντους, Μίλαν), 1 Ιντερτότο(Γιουβέντους), 2 Τσάμπιονς Λιγκ(Μίλαν), 1 Πανσυλλογικό(Μίλαν).
Και 1 EURO κάτω των 21(1994), ασημένιο στο EURO 2000, χρυσό/Μουντιάλ 2006 με τη φανέλα της Ιταλίας.