Η πρώτη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας έφερε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου! Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία είπε το "ναι" και μαζί με το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στη δομή και λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Του συναινετικού... κλίματος είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την οποία συμφωνήθηκαν τα σημεία - κλειδιά του νομοσχεδίου: το άσυλο και η εκλογἠ του πρύτανη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κρίσιμο τηλεφώνημα ο κ. Σαμαράς έθεσε τις προϋποθέσεις για τη θετική στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο νομοσχέδιο.
Οι όροι ήταν η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και η εκλογή του πρύτανη από την πανεπιστημιακή κοινότητα, οι οποίοι έγιναν δεκτοί από τον κ. Παπανδρέου.
Στην τελική διατύπωση της υπουργού Παιδείας, επί του νομοσχεδίου, αναφερεται ότι οι πρυτάνεις των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θα εκλέγονται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ, από λίστα 2-3 ατόμων που θα καταρτίζεται από το εκάστοτε Συμβούλιο.
Στο κείμενο δεν προβλέπεται φοιτητική συμμετοχή στην εκλογή των πρυτάνεων και η αναδιατύπωση ως προς τη διαδικασία της επιλογής των πρυτάνεων έγινε μετά και τις παραινέσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για βελτιωτικές αλλαγές ως προς το επίμαχο ζήτημα.
Η ψηφοφορία
«Ναι» στην ονομαστική ψηφοφορία που προηγήθηκε ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία. «Όχι» ψήφισαν τα κόμματα της Αριστεράς ( ΚΚΕ , ΣΥΝ , Δημοκρατική Αριστερά)
Κατσέλη και λοιποί στη Βουλή- Διαμαντοπούλου στο Twitter
Η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη σημείωσε ότι συμφωνεί απόλυτα πως η μεταρρύθμιση στην ανώτατη -όπως είπε- «δεν μπορούμε να πάμε από το ένα άκρο στο άλλο». Επίσης, πρότεινε η εκλογή κοσμητόρων να γίνεται άμεσα από τα μέλη ΔΕΠ κάθε σχολής, αντί να διορίζονται από το Συμβούλιο.
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι απόψεις του βουλευτή Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Κώστα Καρτάλη, καθώς και της βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης Χρύσας Αράπογλου .
«Σήμερα γράφτηκε ιστορία. Για πρώτη φορά τα 3/4 της βουλής (250+ βουλευτές) υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση», ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου μέσω twitter.
Aλ. Παπαρήγα: Eυχές για... μη εφαρμογή του νόμου
«Ευχόμαστε αυτός νόμος να μην εφαρμοστεί και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε σε αυτή την κατεύθυνση, με τον όρο ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και συμφωνεί η πλειοψηφία της κοινωνίας, των φοιτητών και των πανεπιστημιακών», τόνισε νωρίτερα κατά την ομιλία της η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Η κα Παπαρήγα επέκρινε τον πρωθυπουργό για τους χαρακτηρισμούς του ότι έχουμε ένα σοβιετικό τύπου εκπαιδευτικό σύστημα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο κ. Παπανδρέου «είτε είναι μακριά νυχτωμένος, είτε σκόπιμα αλλοιώνει την πραγματικότητα, προκειμένου, με ιδεολογική τρομοκρατία, να κάμψει τις κοινωνικές, φοιτητικές και πανεπιστημιακές αντιδράσεις».
«Η θέση του ΚΚΕ είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις κι αυτός ο νόμος να μην εφαρμοστεί στο σύνολο του. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτό έρχεται εναντίον της δημοκρατίας. Και με τους κανόνες, όμως, της αστικής δημοκρατίας έχουν δικαίωμα οι κοινωνικές ομάδες να αντιπαλέψουν για ανατροπές», σημείωσε η κα Παπαρήγα και επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας:
«Έχετε εύκολη τοποθέτηση. Όσοι είναι αντίθετοι με το δικό σας νόμο, βαφτίζονται συντηρητικοί. Εμείς είμαστε ριζικά αντίθετοι και κοιτάμε μπροστά».
Στη συνέχεια η κα Παπαρήγα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της αναδιάρθρωσης των σπουδών, χαρακτηρίζοντάς το ως εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα, «εξίσου σοβαρό όπως και η κατάργηση της δημόσιας παιδείας», ενώ μίλησε και για συστηματική προσπάθεια που γίνεται επί χρόνια, μέσα από τα κοινοτικά προγράμματα και τους μηχανισμούς, να βγει ένα επιστημονικό προσωπικό πλήρως υποταγμένο και ενσωματωμένο στα γρανάζια της βάρβαρης ιδεολογίας του καπιταλιστικού συστήματος.
Η γγ του ΚΚΕ επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια, τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στην ΝΔ, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις που ήταν υπέρ της ΕΟΚ έκανε λόγο για φοβερό φυτώριο σκανδάλων, για τα οποία τα ίδια κόμματα, που στήριξαν αυτό το σύστημα, κάνουν σήμερα κριτική και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί, όλων των πανεπιστημίων, όχι μόνο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
«Ναι θα παλέψουμε. Θα παρεμβάλουμε δυσκολίες, θα αξιοποιήσουμε και τις αντιθέσεις για να μην προωθηθεί ο νόμος αυτός και θα πρωτοστατήσουμε», υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα και παράλληλα αποσαφήνισε ότι για το κόμμα της «είναι άλλο πράγμα οι κουκουλοφόροι κι άλλο το μαχητικό οργανωμένο κοινωνικό, σπουδαστικό, φοιτητικό, πανεπιστημιακό κίνημα».
Τέλος, η κ. Παπαρήγα τάχθηκε κατά της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, υποστηρίζοντας ότι χρόνια μεθοδεύεται αυτή η λύση.
«Και το σπουδαστικό κίνημα έχει ευθύνη (αλλά) και η πανεπιστημιακή κοινότητα και τα κόμματα, για αυτή την κατάσταση. Εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη. Το καταργείτε με το πρόσχημα τις καταστροφές, που κάνουν είτε άνθρωποι που δεν ξέρουν τι θέλουν, είτε συγκεκριμένοι μηχανισμοί, που θέλουν να δημιουργήσουν ανοχή για κατάργηση», πρόσθεσε η κα Παπαρήγα.
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
Εν τω μεταξύ, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά των αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αθήνα. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στις 12 στα Προπύλαια και πραγματοποιεί πορεία προς τη Βουλή.
Το συλλαλητήριο πραγματοποιείται με πρωτοβουλία των ομοσπονδιών των καθηγητών, των δασκάλων, των πανεπιστημιακών και των ειδικού και εργαστηριακού διδακτικoύ προσωπικού των ΑΕΙ.
Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν φοιτητές και στη Θεσσαλονίκη. Η πορεία ξεκίνησε από την Καμάρα και μέσω των οδών Ι. Δραγούμη, Μητροπόλεως, Π. Μελά, Εθνικής Αμύνης, Γούναρη, κατέληξε πάλι στην Καμάρα.