Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Πέθανε ο Λεωνίδας Κύρκος

Σε ηλικία 87 ετών πέθανε ο πρώην πρόεδρος του ΚΚΕ Εσωτερικού και της Ελληνικής Αριστεράς, βουλευτής και ευρωβουλευτής Λεωνίδας Κύρκος.
Γεννήθηκε το 1924 στο Ηράκλειο Κρήτης. Γιος του πολιτικού Μιχαήλ Κύρκου, που είχε συνιδρύσει την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά(ΕΔΑ-το μεγαλύτερο τότε αριστερό κόμμα διαλύθηκε από τη χούντα), μπήκε στην Ιατρική Αθηνών αλλά ποτέ δεν τελείωσε τις σπουδές του λόγω πολιτικών διώξεων.
Κατά την περίοδο του Εμφυλίου είχε φυλακιστεί για 8 μήνες και στη συνέχεια καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά τη "σκαπούλαρε" καθώς συγκατηγορούμενός του ήταν ο Μανώλης Γλέζος και έπειτα από διεθνή κατακραυγή η ποινή δεν εκτελέστηκε αλλά ξαναφυλακίστηκε.
Αποφυλακίστηκε το 1953 και εργάστηκε στην αριστερή εφημερίδα Αυγή μέχρι το 1961 ως ρεπόρτερ και διευθυντής στη συνέχεια. Το 1961 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής με την ΕΔΑ, επανεκλέγεται συνέχεια.
Με τη διάσπαση του ΚΚΕ συνασπίζεται με το ΚΚΕ Εσωτερικού. Στις 21 Απριλίου 1967 συνελλήφθη από τους χουντικούς και φυλακίστηκε για πέντε χρόνια. Με τη μεταπολίτευση συνασπίζεται άλλη μια φορά με το ΚΚΕ Εσωτερικού και εκλέγεται βουλευτής και ευρωβουλευτής.
Το 1987 εντάσσεται στην ΕΑΡ(Ελληνική Αριστερά) και το 1989 συνιδρύει με τον Χαρίλαο Φλωράκη το Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, του οποίου υπήρξε βουλευτής για την περίοδο 1989-1993.
Το 2000 προτάθηκε από το Συνασπισμό για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας (τελικά εκλέχτηκε ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος) και το 2010 με επιστολή του έδωσε τη στήριξή του στη Δημοκρατική Αριστερά.